Je hebt wellicht gehoord over een drankje van vlierbessen als middel tegen een griep of verkoudheid. Het is een krachtige, plantaardige en natuurlijke remedie als het gaat om het bestrijden van de symptomen die in de herfst en winter zo vaak de kop opsteken. Je kan het ook preventief nemen tijdens het griepseizoen.
Een vlierbessen glyceriet, een tinctuur zonder alcohol, is een toepassing van vlier die je eenvoudig zelf kan maken met slechts enkele ingrediënten.
De geneeskrachtige werking van vlier
De vlier (Sambucus nigra) is een snelgroeiende struik die je vaak aan de rand van een bos of langs bijvoorbeeld fietspaden tegenkomt. In mei bloeit de struik met cremekleurige, sterk geurende schermvormige bloesems. Daarna vormt de vlier kleine bessen die zwart kleuren als ze rijpen.
De vlier bevat vele bioactieve stoffen en wordt sinds jaar en dag gebruikt bij griep en verkoudheid. Het kan helpen om de duur van het ziek zijn te verkorten en symptomen te verlichten.
De vlierbessen moet je verwerken en kan je niet vers eten. Dit kan door de vlierbessen tot sap te koken of door er een tinctuur of (alcoholvrij) glyceriet van te maken.
Tinctuur zonder alcohol
Ook al is alcohol over het algemeen sociaal geaccepteerd, het is nooit zonder risico. Het kan schade geven aan onder meer de hersenen en lever en ook is alcohol kankerverwekkend.
Als je daar over nadenkt, is het logisch om een drankje, dat je voor je gezondheid neemt, alcoholvrij te laten zijn. Daarmee is het extract geschikt voor wie ervoor kiest geen alcohol te gebruiken en ook voor kinderen.
Daarom geef ik je in deze blog het recept voor een 'tinctuur' op basis van glycerine in plaats van alcohol. Eigenlijk heet het dan geen tinctuur, maar een glyceriet.
Glycerine
Wat is dan glycerine? Glycerine is een wat stroperige vloeistof van plantaardige oorsprong. Het heeft geen geur of kleur, maar wel een zoete smaak. Het is een natuurlijke stof, die onder meer in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt omdat het goed vocht vasthoudt. Food grade glycerine wordt ook in recepten verwerkt om voedingsmiddelen zacht te houden. Tenslotte kan je glycerine gebruiken om de werkzame stoffen uit geneeskrachtige planten, zoals vlierbessen, te halen.
Alcoholvrij 'Tinctuur' van vlierbessen
Benodigdheden voor een glyceriet van vlierbessen:
Verse of gedroogde vlierbessen (liefst biologisch)
Glycerine (geschikt voor consumptie en biologisch)
Water
Glazen pot met een goed sluitend deksel
Zeef en kaasdoek
Bereiding:
Was de verse vlierbessen en haal met een vork los van de steeltjes.
Vul een schone glazen pot voor 1/3 met gedroogde vlierbessen of voor de helft als je verse vlierbessen gebruikt.
Vul de rest van de pot met glycerine en water in een verhouding van 3:1.
Sluit de pot goed af en zet op plek waar het niet in direct zonlicht staat. Schud de pot elke dag even om.
Na 6-8 weken kan je de vlierbessen uit het extract zeven met behulp van een zeef en (dubbelgevouwen) kaasdoek. Vang het glyceriet op in een schone pot of fles. De bessen worden verder niet meer gebruikt. Label je fles of pot met de inhoud en de datum.
Bewaar het vlierbessen glyceriet in de koelkast. Het is tot wel 24 maanden houdbaar.
Disclaimer
Ik ben geen arts en ook geen kruidendeskundige. Ik deel wat ik geleerd heb door meerdere bronnen te raadplegen en mijn eigen ervaringen door het thuis uit te proberen.
De informatie in deze blog is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.
Doe je eigen onderzoek bij meerdere bronnen. Overleg met je arts of zorgverlener voor het gebruik van vlier in jouw situatie. Er is namelijk altijd een kans dat een natuurlijke remedie op basis van kruiden onbedoelde gevolgen heeft of bijvoorbeeld reageert met medicijnen.
Comments