Bak zelf een heerlijk brood! Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even tijd voor maken. In deze blog leg ik uit en laat ik zien hoe je dit brood maakt.
Ingrediënten
o 450 gram volkoren meel
o 3 eetlepels zaden en pitten
o 3 gram instant gist
o 5 gram zout
o Ongeveer 300 milliliter water
Je kunt variëren met deze ingrediënten. Kies zelf welke soort(-en) meel, zaden en pitten je gebruikt. Deze keer gebruikte ik tarwe en spelt. Eventueel kan je een deel van het volkoren meel vervangen door witte bloem. Maar onthoud: "hoe witter het brood, hoe sneller de dood". Wat ik hiermee bedoel is, volkoren is veel gezonder. Volkoren meel bevat meer mineralen dan witte bloem. Ook bevat het meer vezels, wat een gunstig effect heeft op de darmen en ervoor zorgt dat je langer verzadigd bent.
Op de foto zie je links het speltmeel en rechts tarwemeel.
Voor de zaden en pitten neem ik altijd 1-2 eetlepels lijnzaad. Hierin zitten gezonde omega 3 vetzuren. Om deze in de darmen op te kunnen nemen, moeten ze wel even gemalen worden. Doe dit vlak voor gebruik in verband met de beperkte houdbaarheid.
Deze keer heb ik behalve lijnzaad, ook zonnebloempitten en pompoenpitten klaargezet.
In het bakje bovenaan zit de gist. Rechtsonder zie je het Keltische zout.
De zaden en pitten heb ik kort gemalen in een koffiemolentje. Daarna kunnen ze samen met het zout en gist bij het meel.
Meng alles met een houten lepel door elkaar met 3/4 van het water tot je een bal kunt maken van het deeg. Blijft het te droog, doe er dan nog 1-2 eetlepels water bij. Is het te nat, dan kan je er nog een beetje meel aan toevoegen.
Na het mengen ziet het er zo uit. Dek de kom af om uitdrogen van het deeg te voorkomen en laat het 10 minuten staan.
Daarna is het tijd om het deeg te kneden.
Duw het deeg met een vuist plat.
Pak de rand van het deeg, trek het iets uit en vouw het naar het midden. Draai de kom een stukje, pak weer de rand van het deeg, trek het iets uit en vouw het weer naar het midden. Herhaal dit tot de kom twee keer een rondje heeft gemaakt. Pak de deegbal en leg het ondersteboven terug. Prik met je vinger een gaatje in het deeg. Zo kan je bijhouden hoe vaak je gekneed hebt.
Dek de kom af en laat weer 10 minuten staan.
Herhaal het kneden elke 10 minuten tot het deeg vier keer gekneed is.
Na vier keer kneden laat je het deeg afgedekt een uur of langer rijzen. Tot het deeg verdubbeld is in grootte. Soms maak en kneed ik het brood in de ochtend en bak het voor het avondeten. Meestal maak en kneed ik het in de avond, om het dan in de ochtend te vormen en bakken.
Je ziet dat na het rijzen de gaatjes bijna verdwenen zijn. Nu kan het brood gevormd worden. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven plank of aanrecht. Duw de bal plat tot een ovaal.
Vouw de linker- en rechterkant naar het midden. Trek de bovenrand uit tot een driehoek en vouw die als een envelop dicht.
Rol het deeg vanaf de bovenrand strak op. Duw de rand van de rol steeds stevig in met je vingertoppen. Leg de broodrol met de naad naar beneden in een ingevet en met bloem bestoven bakblik.
Laat afgedekt nog 45 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Zet het brood met een ovenvast schaaltje met wat water in de oven. Bak het brood in 25-30 minuten gaar.
Laat het brood daarna op een rekje afkoelen voordat je het snijdt.
" Jezus antwoordde dan en zei tegen hen: ...
Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u:
Wie in Mij gelooft, heeft eeuwig leven.
Ik ben het Brood des levens. ...
Ik ben het levende brood, dat uit de hemel neergedaald is;
als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid."
Johannes 6:43a, 47, 48, 51a.
Comments