Zelf bonen, linzen of erwten kiemen is een goedkope manier om plantaardige eiwitten te bereiden, terwijl de peulvruchten ook beter verteerbaar (en lekker) worden. Leer stap voor stap hoe je vrijwel elke peulvrucht kan kiemen.
Voordelen van kiemen
Bonen en linzen die je in een blik of pot koopt, zijn al gekookt. Deze zullen niet meer kiemen. Je hebt hiervoor gedroogde peulvruchten nodig. Voor een paar euro koop je al een zak van een pond of kilo. Dit is lang houdbaar, dus altijd handig om wat van op voorraad te hebben. Bij het weken, kiemen en koken verdubbel of verdrievoudig je het gewicht door de opname van vocht.
Voor dit project heb je verder weinig materialen en ruimte nodig. En het is leuk om de bonen te zien groeien.
Rauwe peulvruchten bevatten antinutriënten. Dit zijn stofjes in voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen minder goed opgenomen worden in de darmen. Een van die antinutriënten in peulvruchten is lectine. Ruime tijd weken en het laten kiemen van je bonen helpt lectinen inactief te maken.
Door bonen te kiemen verhoog je de voedingswaarde. De hoeveelheid vitamines en mineralen, essentiële vetzuren, antioxidanten en enzymen nemen toe.
Tenslotte zorgt het kiemen er ook voor dat de peulvruchten beter verteerbaar zijn.
Welke peulvruchten
In principe kan je alle bonen, erwten en linzen kiemen. Het zijn tenslotte de zaden voor een nieuw plantje. Kidneybonen kan je laten kiemen, maar die moet je daarna wel koken. Kidneybonen zijn NIET geschikt om rauw te eten. Spliterwten zijn eigenlijk halve zaadjes. Deze zullen daarom niet kiemen.
Hoe kan je peulvruchten kiemen
Benodigdheden
Om peulvruchten te kiemen, heb je niet veel nodig. Behalve gedroogde bonen, schoon drinkwater en iets om de peulvruchten in te doen. Ik heb hiervoor een set van twee kiempotjes met een rekje. Dit zijn glazen potjes met een metalen deksel met openingen. Heb je dit niet dan kan je een glazen pot gebruiken en daar met een elastiek een stukje gaas of kaasdoek over spannen. Een andere optie is om een zeef te gebruiken en hier een theedoek overheen te leggen. Eronder kan je een bakje of bord zetten om uitlekkend water op te vangen.
Stap voor stap
1. Kijk de bonen, erwten of linzen die je wil gaan kiemen na. Verwijder raar uitziende peulvruchten.
2. Spoel je peulvruchten in een zeef met veel water.
3. Let erop dat sommige bonen wel drie keer zo groot worden tijdens het weken. Vul de pot voor maximaal een kwart met bonen. Doe de peulvruchten in de kiempot met een ruime hoeveelheid drinkwater.
4. Laat 12 uur weken. Vervang in de tussentijd nog een of twee keer het water. Kleinere peulvruchten kan je wat korter laten weken, grote bonen langer. Zet de pot gedurende het weken en kiemen op het aanrecht. Het hoeft niet voor een raam te staan.
5. Spoel daarna de bonen met veel water. Giet goed af en zet de pot schuin ondersteboven neer, zodat overtollig water uit kan lekken.
6. Herhaal het spoelen en afgieten twee tot drie keer per dag.
Verwerken
Wil je de bonen verder verwerken door ze te koken, laat dan het kiemworteltje niet te lang worden. Is deze een halve tot een centimeter lang, dan kan je de bonen, na een laatste keer spoelen, koken. Dit is vaak al na drie dagen.
De peulvruchten die gekiemd zijn, zijn sneller gaar dan na alleen weken. Op de foto’s zie je aduki en zwarte bonen. Volgens de verpakking moeten die 60-120 minuten koken. Na het kiemen waren ze in 40 minuten koken gaar.
Gekookte bonen zijn prima in te vriezen, zodat je altijd een portie op voorraad hebt.
Wil je de kiemen rauw eten, bijvoorbeeld in een salade, ga dan door met twee a drie keer per dag spoelen totdat je de gewenste grootte hebt bereikt. Je kan de kiemen enkele dagen droog in een afgesloten pot of bakje in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
Comments