De herfst begint! Welk beeld heb jij bij de herfst?
Zie jij jezelf heerlijke herfstwandelingen in het bos met prachtige kleuren maken?
Of overheerst het grauwe en grijze?
Als het rechter plaatje voor jouw de herfst kenmerkt, herken je jezelf misschien ook wel in de volgende klachten:
Moe zijn en blijven
Lusteloosheid
Snel geïrriteerd zijn
Nergens zin in hebben (behalve dan meer zin in eten...)
Als dit herkenbaar voor je is, heb je misschien last van een herfstdip. De oorzaak? Een tekort aan licht. Nu je dit weet, ligt de oplossing voor de hand: meer licht!
Je kan dit doen door meer naar buiten te gaan, ook op bewolkte en regenachtige dagen. Is dit om welke reden dan ook niet (of niet vaak genoeg) haalbaar? Dan kan een lichttherapiebril uitkomst bieden.
Minder licht in de herfst
Wat is de reden dat je in de herfst en winter gemakkelijk een tekort aan licht oploopt?
De zon komt nu 's ochtends rond half acht op en gaat in de avond rond half acht onder. Tot het begin van de winter worden de dagen korter, waardoor we minder uren licht hebben. Maar ook de lichtintensiteit is anders. Dat zit zo:
De aarde is gekanteld ten opzichte van de zon. Deze kanteling verandert gedurende het jaar, wat de verschillende seizoenen geeft. In de zomer zijn we dichter bij de zon, in de winter staan we er verder vanaf. Vandaag, de dag dat de herfst begint, staat de zon precies boven de evenaar.
Door die wisselende kanteling verandert de hoek waaronder het zonlicht op de aarde schijnt. Je ziet dit aan de baan die de zon over de hemel trekt. In de zomer komt de zon veel hoger dan aan het einde van het najaar.
Als het licht schuiner op aarde valt, verspreidt dezelfde hoeveelheid licht zich meer, waardoor het minder intens wordt. Hoe lager de zon aan de hemel staat, hoe meer het licht zich verspreidt. Daardoor is het zonlicht feller in de zomer en minder fel in de winter.
Verschil in lichtintensiteit
Er is dus verschil in sterkte van het licht tussen zomer en winter, maar ook in lichtintensiteit binnen en buiten. We zijn onszelf er alleen niet van bewust. Dat komt doordat de pupillen in je ogen zich aanpassen aan de hoeveelheid licht.
Lichtintensiteit wordt gemeten in lux. Op een zomerse, zonnige dag kan je buiten makkelijk meer dan 100.000 lux meten. In een goed verlicht kantoor is de verlichtingssterkte zo'n 500 lux. En in woningen is het meestal wat minder, afhankelijk van de ligging, ramen en inrichting. Uiteraard is het dicht bij het raam lichter dan verder de kamer in.
Op een grijze dag valt het verschil in lichtsterkte minder op, dan op een stralende dag. Toch is er echt wel een verschil. Want ook op een compleet bewolkte dag 'vang' je buiten nog 1000 lux. Dat is het dubbele van een helder verlichte werkplek!
Daarom is het belangrijk om, ook als het weer minder aangenaam is, naar buiten te gaan. Het gezegde 'slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij' is er dus één die je in gedachten moet houden. Kleed je goed aan en stap naar buiten!
Licht voor je gezondheid
Er kunnen situaties zijn waardoor het je niet lukt om genoeg naar buiten te gaan overdag. Bijvoorbeeld door werktijden of om medische redenen. Dan kan lichttherapie uitkomst bieden.
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat lichttherapie veilig en effectief is. Het gebruik van een lichttherapiebril is een simpele, natuurlijke manier om somberheid en een gebrek aan energie in de donkere dagen aan te pakken.
Meer weten over lichttherapie? Extra informatie is te vinden in blogs die ik eerder hierover schreef. Klik op de link om deze blogs te lezen: https://www.woordenwelzijn.nl/blog/categories/zonlicht
Heb je een vraag over lichttherapie? Twijfel je of lichttherapie jou kan helpen? Wil je nu weten of lichttherapie behulpzaam gaat zijn in jouw specifieke situatie? Vraag dan een gratis vrijblijvend adviesgesprek aan. Stuur een e-mail naar info@woordenwelzijn.nl of klik op de knop hieronder. Ik help je graag.
Heb je interesse in de AYOlite lichttherapiebril? Klik hieronder voor meer informatie over dit product.
Comments