Goede voeding is van groot belang voor een goede gezondheid. Voeding bestaat uit diverse onderdelen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast bevat eten micronutriënten: stofjes waarvan we maar hele kleine hoeveelheden nodig hebben. Dat zijn vitamines en (micro-)mineralen. Over die laatste groep gaat deze serie blogs.
Mineralen zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen in het lichaam, zoals onder meer het doorgeven van zenuwprikkels, samentrekken van spieren, de vochtbalans en het regelen van de zuur-basebalans in het lichaam. Als de hoeveelheid van deze mineralen in het lichaam uit balans raken, te laag of juist te hoog, leidt dit tot verstoringen in de gezondheid.
Kalium
In het eerste deel van deze serie over mineralen ging het over natrium. Dit kan je hier lezen. Deze keer gaat het over kalium. Kalium is een soort familie van natrium. Ze hebben een sterke relatie met elkaar, maar ze hebben elk hun eigen plek. Natrium zit vooral buiten de cellen van het lichaam en kalium zit voornamelijk in de cel.
Ze werken samen in meerdere functies in het lichaam.
Functie in het lichaam
De rollen die kalium in het lichaam vervult is vergelijkbaar met natrium. Kalium reguleert ook de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Uit sommige onderzoeken blijkt dat een dieet met veel kalium de bloeddruk iets verlaagt.
In wisselwerking met natrium geleidt kalium zenuwprikkels door het lichaam. Ook zorgen deze mineralen ervoor dat spieren, ook de hartspier, goed kunnen samentrekken.
In de dunne darm wordt kalium uit de voeding opgenomen. De nieren regelen de hoeveelheid kalium in het lichaam. Zit er weinig kalium in het eten, dan houden de nieren veel kalium vast. Is er een overschot? Dan scheiden de nieren extra kalium uit.
Te veel of te weinig
Problemen met de opname en uitscheiding van kalium zijn de belangrijkste oorzaken van een te hoog en te laag kaliumgehalte in het lichaam.
Hyperkaliëmie is een te hoog kaliumgehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met een ernstige nierfunctiestoornis. Ook bepaalde medicijnen kunnen hyperkaliëmie veroorzaken. In ernstige gevallen kan een te hoog kalium hartritmestoornissen geven, die ook kunnen leiden tot een hartstilstand.
Ook hypokaliëmie (een kaliumtekort) geeft veranderingen in de prikkelgeleiding in het hart. Andere tekenen van kaliumgebrek zijn een verminderde eetlust, spierzwakte, misselijkheid en lusteloosheid. Een te laag kaliumgehalte in het lichaam kan worden veroorzaakt door ernstig braken en diarree of door het gebruik van bepaalde diuretica (plaspillen).
Suppleren van kalium is belangrijk in het geval van een kaliumtekort. Doe dit in nauw overleg met een arts, die het kaliumgehalte in het lichaam middels bloedonderzoek kan controleren. Bij gezondheid is suppleren van kalium niet nodig.
Bronnen van kalium
Kalium zit in heel veel voedingsmiddelen. Hier een rijtje met kaliumkampioenen:
- Paddestoelen: afhankelijk van de soort tot wel 1500 mg per 100 gr
- Tomaat in alle soorten bereidingen, tomatenpuree kan meer dan 1000 mg per 100
gr bevatten
- Spinazie: 558 mg per 100 gr
- Boerenkool, ook andere kolen zoals bloemkool en witte kool: tot bijna 500 mg per
100 gr
- Avocado: bijna 500 mg per 100gr
- Rode biet, ook het loof: 325/700 mg per 100 gr
- Zoete en gewone aardappelen: 337/421 mg per100 gr
- Banaan: 374 mg per 100 gr
- Pompoen: 340 mg per 100 gr
- Broccoli: 320 mg per 100 gr
- Kokoswater: 250 mg per 200 gr
Tenslotte
Dus geniet van een grote variatie aan groenten en fruit en voorzie zo je lichaam van het benodigde kalium.
Zoals we gezien hebben, zorgen de nieren er niet alleen voor dat het bloed gezuiverd wordt, maar ook dat ze het kaliumgehalte in het lichaam op het correcte niveau houden.
In de Bijbel wordt er meerdere keren over de nieren gesproken. Zoals hier in de Psalmen. “Ik loof de HEERE, Die mij raad heeft gegeven; zelfs 's nachts onderwijzen mij mijn nieren.” Psalm 16:7
Uit de zuiverende en corrigerende functie van deze organen kunnen we een belangrijke geestelijke les leren. Zoals de nieren afvalstoffen uitscheiden en een juiste balans in het lichaam handhaven, moeten we in ons geloofsleven alle onzuiverheden, onze verkeerde gedragingen, uit ons leven verwijderen.
“Ik stel mij de HEERE voortdurend voor ogen; omdat Hij aan mijn rechterhand is, wankel ik niet. Daarom is mijn hart verblijd en mijn eer verheugt zich, ook zal mijn lichaam veilig wonen.” Psalm 16:8-9
Comentarios