top of page
Foto van schrijverMarjorie

Lichttherapie: Wanneer te gebruiken

Bijgewerkt op: 15 sep.

Een vorige blog ging over wat lichttherapie is en hoe het werkt. Nog niet gelezen? Je vindt de blog 'Lichttherapie" hier.


Als het lastig is om voldoende buiten te zijn en jezelf bloot te stellen aan daglicht kan dat tot klachten leiden, zoals ’s ochtends moeilijk je bed uit kunnen komen of een minder goede stemming. Soms kan het meer serieuze problemen geven zoals slecht slapen of een winterdepressie. Een natuurlijke remedie hiertegen is lichttherapie, bijvoorbeeld via een lichtbril.


Lees in dit artikel hoe en wanneer je het beste lichttherapie kan gebruiken.


Let op: dit zijn algemene richtlijnen. Lees altijd de handleiding en voorschriften van je eigen lichttherapiebril. Ook vervangt deze blog niet het persoonlijke advies van jouw zorgverlener, in het bijzonder als je te maken hebt met bijvoorbeeld gevoeligheid voor licht (ook door bepaalde medicatie), epilepsie, een oogziekte, depressie of bipolaire stoornis.


AYOlite lichttherapiebril, lichttherapie, lichtbril, instructie, handleiding, wanneer gebruiken, wanneer effect, winterdepressie, winterdag, slaapproblemen, doorslapen, te vroeg in slaap vallen, te vroeg wakker, nachtdienst, onregelmatige diensten,

Hoelang moet je de lichttherapiebril gebruiken?

Uit klinische onderzoek blijkt dat een behandeling van 20 minuten per dag kan bijdragen aan beter slapen, meer energie en een groter gevoel van welzijn, doordat de lichttherapie het dagnachtritme beïnvloedt.

Denk je dat één sessie niet het resultaat geeft wat je wenst, dan is het mogelijk twee opeenvolgende sessies te doen. Het is niet aan te raden meer dan 60 minuten lichttherapie te gebruiken, omdat de efficiëntie na 1 uur afneemt.


Je kan de lichtbril dragen tijdens je dagelijkse routine. Zo kost het geen extra tijd. Het tijdstip waarop je lichttherapie toepast is afhankelijk van je persoonlijke doel.

Winterdip wegkijken

Of je het nu een winterdepressie, winterblues of een dip noemt, als je merkt dat je je in de herfst en winter somber en lusteloos voelt, kan lichttherapie je helpen. Door het natuurlijke zonlicht aan te vullen met lichttherapie kunnen je gebrek aan energie en motivatie afnemen.


Gebruik je lichtbril direct na het opstaan en zo nodig doe je een extra sessie in de middag.


Minder moe, meer energie

De lichttherapiebril helpt bij vermoeidheid, als je weinig fut hebt of een energiedip in de middag ervaart. Je lichaam reageert positief op het licht op een zonnige dag. Lichttherapie bootst dit effect na. Door een sessie met je lichtbril ervaar je al snel meer energie.


Ook hier geldt: gebruik je lichttherapiebril bij het opstaan. Of als je in de middag een dip in je energie hebt. Gebruik de lichttherapie niet in de avond. Het licht kan je slaap verstoren.


Beter slapen

Bij diverse slaapproblemen kan lichttherapie je helpen om je nachtrust te verbeteren.


Te vroeg in slaap vallen: Heb je de neiging om al heel vroeg in de avond op de bank in slaap te vallen? Gebruik dan rond die tijd de lichtbril. Dan rem je de aanmaak van melatonine even, zodat die wat later weer kan stijgen, waarna je op een normale tijd in slaap valt.


Problemen met doorslapen: Als je in de avond slaperig bent en om ongeveer 4 of 5 uur al wakker bent, kan je te maken hebben met een ‘vervroegde slaapfase'. Om beter door te slapen in de nacht gebruik je de lichtbril ongeveer 2 uur voor je gaat slapen in de avond. Dit ondersteunt je bij het verschuiven van je slaapfase.


Inslaapproblemen: Krijg je pas heel laat de slaap te pakken? Gebruik dat lichttherapiebril dan in de ochtend, gelijk na het opstaan. Vermijd in de avond het gebruik van schermen (tv, computer, mobiele telefoon) en fel licht. Zo kan je je moment van in slaap vallen wat vervroegen.


Support bij onregelmatige diensten

Avond- en nachtdiensten kosten vaak extra energie. Een vast dag-nachtritme ontbreekt als je wisselende diensten werkt. Lichttherapie kan je ondersteuning bieden om fit en alert te zijn op je werk en om daarna beter te slapen.

Pas lichttherapie toe kort voor je gaat werken. Doe nog een sessie tijdens je pauze, als je je moe voelt. Probeer blootstelling aan daglicht na je werk te beperken om beter te slapen. Lees hier meer over lichttherapie bij nachtdiensten.


Prestaties verbeteren

Wil je goed presteren op je werk of bij het sporten? Neem 1 sessie met je lichtbril ongeveer een uurtje van tevoren. Dit geeft je een extra boost en ondersteunt je in het leveren van een betere prestatie.


AYOlite lichttherapiebril, lichttherapie, lichtbril, instructie, handleiding, wanneer gebruiken, wanneer effect, winterdepressie, winterdag, slaapproblemen, doorslapen, te vroeg in slaap vallen, te vroeg wakker, nachtdienst, onregelmatige diensten,


Wanneer merk ik effect als ik lichttherapie ga gebruiken?

Dit is per persoon verschillend. Sommigen ervaren het effect al na het eerste gebruik. Bijvoorbeeld doordat ze meer alert zijn of meer energie hebben. Anderen merken het effect in 1 tot 4 weken bij dagelijks gebruik. Het een en ander is onder meer afhankelijk van het doel van de lichttherapie.



Lichtbril kopen

De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.


Heb je een vraag over lichttherapie? Twijfel je of lichttherapie jou kan helpen? Wil je nu weten of lichttherapie behulpzaam gaat zijn in jouw specifieke situatie? Of op welk moment je het best lichttherapie kan toepassen? Vraag dan een gratis vrijblijvend adviesgesprek aan met mij.

Stuur een e-mail naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page