top of page
Foto van schrijverMarjorie

Lichttherapie: Lichtapparaten vergelijken

Bijgewerkt op: 2 nov


Lichttherapie: lichtapparaten vergelijken, lichttherapiebril, zonnebank, wake-up light, daglichtlamp

In antwoord op de vragen of je ook andere apparaten kunt gebuiken voor lichttherapie in plaats van de lichttherapiebril, duiken we in deze blog in de wereld van verschillende lichtapparaten: daglichtlampen, lichttherapiebrillen, wake-up lights en zelfs zonnebanken. Ik leg de verschillen uit tussen deze technologieën en bespreek de voor- en nadelen van elk type lichtapparaat aan de hand van enkele vragen. Na het vergelijken van deze apparaten zal je begrijpen welke het beste aansluit bij lichttherapie.


Lees verder en ontdek de antwoorden op deze vragen:

Lichttherapie: lichtapparaten vergelijken Wat is het verschil tussen het licht van de zonnebank en het licht van de AOYlite lichtbril?

Wat is het verschil tussen het licht van de zonnebank en het licht van de AYOlite lichtbril?

De zonnebank heeft als doel de huid te bruinen en bevat om deze reden, naast het zichtbare licht, ook UV-licht. De hoeveelheid UV-A- en UV-B-straling van de zonnebank is sterker dan van de zon. Ultraviolet licht is schadelijk voor de ogen. Blootstelling hieraan verhoogt het risico op oogziekten, zoals cataract (staar) en maculadegeneratie. Daarom is het ook belangrijk de ogen te beschermen tijdens het gebruik van de zonnebank.


De AYOlite lichttherapiebril heeft als doel het welzijn te bevorderen en gebruikt daarvoor uitsluitend zichtbaar blauw licht. De lichtbril bruint de huid niet, maar het blauwe licht dat via de ogen geregistreerd wordt, beïnvloedt de biologische klok met als gevolg een betere stemming en slaap. Het licht van de AYOlite schijnt niet direct in de ogen. Door deze technieken is de AYOlite veilig voor de ogen.


Lichttherapie: lichtapparaten vergelijken Kan ik een wake-up light gebruiken als lichttherapie?

Kan ik een wake-up light gebruiken als lichttherapie?

Nee, hoewel een wake-up light of lichtwekker licht gebruikt ter ondersteuning van het wakker worden, is de lichtintensiteit hiervan niet genoeg om als lichttherapie te werken. Laat het me verder toelichten.


Hoe werkt een wake-up light?

Een wake-up light is een wekker die je helpt op een natuurlijke manier wakker te worden door het gebruik van licht. Het werkt door geleidelijk de lichtsterkte te verhogen, waardoor het de zonsopkomst nabootst. Dit stimuleert je lichaam om geleidelijk uit de slaap te komen, omdat het licht je hersenen een signaal geeft dat het tijd is om wakker te worden. Vaak begint het licht zwak rood en wordt het feller en geelwit naarmate de ingestelde tijd nadert, wat zorgt voor een rustige overgang naar het wakker zijn. Sommige wake-up lights zijn ook voorzien van rustgevende geluiden om het ontwaken nog aangenamer te maken.

Vaak heeft de wake-up light ook een functie waarbij de zonsondergang gesimuleerd wordt. In bijvoorbeeld 20 minuten dimt het licht, waardoor het steeds donkerder wordt. Dit kan helpen om in slaap te vallen.


Helpt een wake-up light bij een winterdepressie of slaapproblemen? 

Een wake-up light is ontworpen om het wakker worden en in slaap vallen te verbeteren, maar de lichtintensiteit is met zo’n 200 lux veel lager dan die van een daglichtlamp, die tot 10.000 lux uitstraalt. Ook gebruikt de wake-up light een warme rood tot gele lichtkleur. De meest effectieve lichtkleur om het dagnachtrimte te resetten is blauw, zoals de AYOlite gebruikt.

Door de lichtsterkte en kleur is het effect van de wake-up light bij een winterdepressie of slaapstoornis beperkt. Het zachte licht van een wake-up light kan wel helpen om 's ochtends prettiger op te staan, vooral in de donkere wintermaanden wanneer veel mensen moeite hebben om uit bed te komen. Bij slaapproblemen of (winter-)depressie raad ik lichttherapie via de AYOlite aan. Daarnaast kan je natuurlijk prima een wake-up light gebruiken.


Lichttherapie: lichtapparaten vergelijken, wat is beter: een daglichtlamp of een lichtbril?

Wat is beter: een daglichtlamp of een lichtbril?

Kies je voor een daglichtlamp of een lichttherapiebril? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur, want het doel en de werking van beiden is hetzelfde. Zowel de lichtbril als de daglichtlamp gebruiken licht om een gunstig effect te hebben op slaap, stemming en energielevel. Er zijn echter belangrijke verschillen in de toepassing.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een lichttherapiebril, terwijl daglichtlampen langzaam aan populariteit verliezen. De belangrijkste reden hiervoor is het gebruiksgemak, maar er zijn ook andere voordelen van brillen ten opzichte van lampen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.


Bewegingsvrijheid 

Zoals eerder genoemd, biedt een daglichtbril meer gemak. Een daglichtlamp beperkt je tot één vaste plek, wat vooral tijdens drukke ochtenden onhandig kan zijn. Met een daglichtbril heb je volledige vrijheid om te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld je ontbijt klaarmaken, tanden poetsen, de vaatwasser uitruimen en het bed opmaken, terwijl je tegelijk profiteert van het krachtige blauwe licht.


Tijdsbesparing

Doordat je tijdens de lichttherapie met een lichtbril door kan gaan met je ochtendroutine, kost het geen extra tijd. Bij een daglichtlamp moet je een bepaalde afstand tot de lamp houden. Hiervoor moet je dus gedurende de sessie bij de lamp blijven zitten. Controleer de handleiding van de daglichtlamp voor de lichtintensiteit, de voorgeschreven afstand tussen jou en de lamp en de aangeraden tijdsduur van de therapie. Dit kan 1-2 uur per dag zijn.


Lichtintensiteit

Voor een effectieve werking moeten daglichtlampen wit licht met een intensiteit van 10.000 lux gebruiken, wat onaangenaam en verblindend kan zijn. Een goede daglichtbril daarentegen maakt gebruik van blauw licht, het effectieve deel van wit licht. Hierdoor is een lichtsterkte van slechts 135 lux voldoende om dezelfde voordelen te ervaren, zonder dat je ogen verblind worden. Zo geniet je van het positieve effect van lichttherapie op een comfortabele manier.


Optimale en constante belichting

Bij het gebruik van een daglichtlamp blijven er altijd vragen hangen. Zit ik op de juiste afstand? Heb ik de goede hoek? Waar moet ik precies naar kijken? Met een goede lichttherapiebril hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het blauw-turquoise licht van de AYOlite bereikt je ogen voortdurend en op de juiste manier. Zo haal je optimaal voordeel uit de lichttherapie, zonder te twijfelen of je het goed doet.


Lichtbril kopen

De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.


Heb je nog vragen over lichttherapie? Of wil je graag gratis een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek? Neem gerust contact met mij op via info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.



Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page