Wie met de ziekte van Parkinson te maken heeft, weet dat het meer behelst dan alleen beven en moeizaam bewegen.
Onder meer problemen met het dag-nachtritme, de slaap en stemming zijn nauw verbonden met de ziekte van Parkinson. Deze klachten beginnen vaak al voordat de kenmerkende motorische stoornissen optreden.
Dopamine is een neurotransmitter, een soort 'boodschapperstofje' in de hersenen, die informatie van de ene zenuwcel naar de andere overbrengt. Het heeft invloed op veel verschillende lichaamsfuncties. Een teveel of tekort in de hoeveelheid dopamine zorgt voor klachten.
Bij de ziekte van Parkinson sterven de dopamine-producerende cellen in de hersenstam af, waardoor een tekort aan deze stof ontstaat. Dit leidt tot de symptomen aan de spieren, zoals trillen, moeite met (beginnen met) bewegen, stijfheid van de spieren en loopstoornissen, maar ook mentale klachten, waaronder veranderingen in denken en emotie.
Parkinson en de biologische klok
De dopamine systemen in de hersenen hebben vele functies en hebben ook een wisselwerking met de biologische klok. Problemen met de biologische klok bij mannen en vrouwen met Parkinson hebben dan ook te maken met een tekort aan dopamine.
Dopamine is een stofje dat bij gezonde personen in de ochtend het meest aanwezig is. Het helpt om alert te zijn en te concentreren. In de avond neemt de hoeveelheid dopamine af, wat deel uitmaakt van het slaperig worden.
Zoals al beschreven, is er bij Parkinson een tekort aan dopamine, wat een negatieve uitwerking heeft op de biologische klok. Licht is een van de belangrijkste signalen voor het lichaam om onze inwendige klok gelijk te laten lopen. Dit beïnvloedt niet alleen voor de centrale klok in onze hersenen (de nucleus suprachiamaticus), maar werkt ook door op het ritme van andere delen van de hersenen en het lichaam.
Uit onderzoek blijkt dat lichttherapie verschillende Parkinson symptomen, zoals slaapproblemen, depressie, angst, vermoeidheid en bewegingsbeperking kan verlichten, wat de kwaliteit van leven en het welzijn van de persoon met Parkinson kan verbeteren.
Lichttherapie en Parkinson in wetenschappelijk onderzoek
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar lichttherapie bij Parkinson. De onderzoeken waren divers van opzet. Zo waren er verschillen in de lichtintensiteit, het tijdstip en de duur van de behandeling. Soms werd de lichttherapie na het opstaan in de ochtend toegepast. In andere onderzoeken kort voor het slapengaan in de avond of tweemaal daags.
De uitkomsten van deze onderzoeken geven aan dat lichttherapie bij veel personen met Parkinson een bepaalde mate van verbetering geeft. Naargelang de insteek van het onderzoek lag de focus op alle symptomen, die iemand met Parkinson kan ervaren, de slaap of stemmingsstoornissen.
Enkele resultaten die uit deze onderzoeken zijn gekomen, zijn:
Vermindering van tremoren;
Vermindering van depressieve en angst klachten;
Minder slaperigheid overdag;
Verbetering van slaap;
Toename van lichamelijke activiteit;
Verbeteringen in bewegen.
Lichttherapie gebruiken bij Parkinson
Het is voor het optimale effect aan te raden om lichttherapie langdurig dagelijks te gebruiken. Het kan zijn dat bepaalde symptomen, zoals angst en slapeloosheid, al na enkele dagen lichttherapie afnemen en dat bijvoorbeeld motorische functies pas na langduriger gebruik van een daglichtlamp of lichtbril verbeteren.
Verder onderzoek naar lichttherapie bij Parkinson in gewenst om meer inzicht te krijgen in lichttherapie bij deze aandoening, de optimale duur en het beste tijdstip van de lichttherapie sessie.
Meer algemene informatie over lichttherapie kan je lezen in de blogs 'Lichttherapie' en 'Lichttherapie: Wanneer te gebruiken'.
Lichtbril kopen
De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.
Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.
Disclaimer
De informatie in deze blog is educatief en algemeen van aard. Dit is geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener. Heb je Parkinson en interesse in lichttherapie? Bespreek met je behandelaar wat lichttherapie voor jou kan betekenen en welke (mogelijke) invloed dit heeft op je symptomen en behandeling.
Comments