top of page
Foto van schrijverMarjorie

Lichttherapie: Antwoord op de meestgestelde vragen

Lichttherapie wordt steeds populairder als natuurlijke behandeling voor onder meer winterdepressie en slaapproblemen. Toch roept deze therapie vaak vragen op. Wat is lichttherapie precies? Hoe werkt het? En vooral, voor wie kan het nuttig zijn?


In deze blog beantwoord ik meer dan 15 van de meestgestelde vragen over lichttherapie, zodat je een helder beeld krijgt van wat je kunt verwachten en of het iets voor jou kan zijn. Of je nu lichttherapie overweegt om je stemming te verbeteren tijdens de donkere wintermaanden, om je energie op te krikken of om beter te slapen— lees hier de antwoorden die je zoekt. Ontdek hoe lichttherapie je welzijn een boost kan geven!


Veelgestelde vragen over lichttherapie

Hieronder zie je eerst een overzicht van alle vragen. Je kan op de vraag klikken om direct naar het antwoord te gaan.


Lichttherapie: Antwoord op de meestgestelde vragen

Wat is lichttherapie en hoe werkt het? Waar helpt lichttherapie tegen? Wat doet lichttherapie met je hersenen?

Lichttherapie is het gebruik van zichtbaar wit of blauw licht om daarmee het welzijn te verbeteren. De kleur en lichtsterkte worden geregistreerd in de ogen en doorgegeven aan de biologische klok in de hersenen. Hiermee beinvloedt het licht voornamelijk het dagnachtritme en de stemming. Lees de blog: 'Lichttherapie' voor een uitgebreidere uitleg.


Voor wie is lichttherapie geschikt?

Lichttherapie is voor vrijwel iedereen geschikt en veilig te gebruiken. In enkele gevallen is het verstandig om voorafgaand aan het gebruik van een lichtbril te overleggen met je behandelend arts.

Lichttherapie helpt in veel gevallen bij depressieve klachten, maar bij een bipolaire stoornis is lichttherapie niet altijd geschikt. Ben je onder behandeling voor een bipolaire stoornis? Overleg dan met je behandelaar of lichttherapie in jouw situatie passend is.

Ook als je erg gevoelig bent voor licht door onder meer een oogaandoening of gebruik van bepaalde medicatie is het aan te raden eerst met je arts te bespreken of lichttherapie in jouw situatie geschikt is.


Hoeveel tijd kost lichttherapie? Wat kan ik doen tijdens de lichttherapie?

Lichttherapie met een lichttherapiebril kost geen extra tijd.

De lichtbril geeft je de vrijheid om tijdens de sessie door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Zo kan je tijdens de lichttherapie onder meer je ochtendroutine volgen, lezen, werk op de computer doen of huishoudelijke taken.  


De AYOlite geeft blauw licht boven je ogen, maar verlicht de omgeving niet. Daarom moet je nog wel gewoon licht aandoen tijdens de sessie lichttherapie. Gebruik de lichtbril niet in het verkeer. Houd de AYOlite ook droog en volg altijd de aanwijzingen in de handleiding op.


Hoe lang moet ik de lichttherapiebril dragen? Hoe laat of op welk tijdstip is lichttherapie het best? Wat is beter: lichttherapie in de ochtend of in de avond?

Een sessie lichttherapie van 20 minuten is voldoende om je slaap te verbeteren, meer energie te hebben en een winterdepressie tegen te gaan. Je kan ervoor kiezen om eventueel een tweede sessie te doen voor een extra portie energie op een moment daar je daar behoefte aan hebt.


Voor de meeste mensen is het aan te raden de lichttherapie direct na het opstaan vroeg in de ochtend toe te passen. Dit geldt voor personen die lichttherapie gebruiken bij winterdepressie en veel slaapproblemen.  


Bij nachtdienst, jetlag en sommige slaapproblemen is een ander moment aan te raden.

Meer informatie hierover kan je lezen in de blog 'Lichttherapie: Wanneer te gebruiken'.


Voor persoonlijk advies mag je mij altijd een e-mail sturen op info@woordenwelzijn.nl. Ik adviseer je graag.


Wanneer moet ik beginnen met lichttherapie tegen mijn winterdepressie?

Meestal ontwikkelen klachten als vermoeidheid en minder energie zich als de dagen eind september of in oktober korter worden en het weer grijzer is. Zodra je merkt dat je klachten beginnen, is het aan te raden te starten met lichttherapie.


Ook als het later in de herfst of winter is en je ervaart symptomen van winterdepressie, kan je alsnog starten met lichttherapie.


Hoe lang duurt het voordat lichttherapie werkt?

Dit varieert per persoon. Sommigen ervaren de werking al na het eerste gebruik. Bijvoorbeeld doordat ze meer alert zijn of meer energie hebben. Anderen merken het effect in 1 tot 4 weken bij dagelijks gebruik. Het een en ander is onder meer afhankelijk van het doel van de lichttherapie. Gemiddeld genomen werkt de lichttherapie in 1-2 weken.


Let er wel op dat het voor een groot deel van de gebruikers van lichttherapie nodig is om langere tijd te blijven gebruiken om het gewenste effect te behouden. Bij het onderbreken van dagelijkse sessies lichttherapie kunnen bijvoorbeeld slaapproblemen of neerslachtige gevoelens terugkeren. Als lichttherapie eerder behulpzaam voor je was, kan je eenvoudig de lichttherapie hervatten.


Wat te doen als je klachten ervaart door de lichttherapie?

Lichttherapie door middel van een lichtbril kent nauwelijks bijwerkingen. Een enkeling ervaart klachten door het starten met lichttherapie. Bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of irritatie van de ogen. Over het algemeen zijn deze symptomen, als ze al ontstaan, mild. Stop de sessie als je er last van ondervindt.


Deze klachten ontstaan soms als iemand start met lichttherapie en moet wennen aan de behandeling. Nogmaals: stop de sessie als je klachten ervaart. Probeer het de volgende dag opnieuw, maar doe dan een kortere sessie. Bijvoorbeeld eerst 5-10 minuten in plaats van 20 minuten en bouw het rustig op als je geen klachten hebt bij een kortere duur.


Bij vragen over lichttherapie mag je altijd contact met mij opnemen via info@woordenwelzijn.nl. Ik denk graag met je mee.


Is de werking van lichttherapie wetenschappelijk bewezen? Werkt een lichtbril echt?

Ja, lichttherapie is wetenschappelijk goed onderzocht en een bewezen effectieve behandeling bij winterdepressie of lichtere klachten in het donkere seizoen, zoals een herfstdip of winterblues. Ook bij niet-seizoensgebonden depressie is lichttherapie effectief. Bijvoorbeeld uit dit onderzoek blijkt dat lichttherapie effectiever is dan het antidepressivum fluoxetine.


Ook is wetenschappelijk aangetoond dat lichttherapie de biologische klok gunstig kan beinvloeden, waardoor lichttherapie effectief is bij verstoringen van het dagnachtritme, zoals onder meer slaapproblemen, ADHD, jetlag, nachtdienst, Parkinson.


Disclaimer: De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard.

De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of

behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener. Stop ook nooit met medicatie zonder overleg

met de zorgverlener die deze aan je heeft voorgeschreven.


Waarom geeft de AYOlite blauw licht?

Van nature is ons dagnachtritme net iets langer dan 24 uur. Het eerste licht van de dag helpt om je biologische klok elke morgen te resetten. Zonlicht bevat alle kleuren van de regenboog en is daardoor wit. Maar het ochtendlicht bevat relatief meer blauw licht. In de loop van de dag neemt het percentage blauw licht af en komt er meer rood bij.


Er zijn onderzoeken die aantonen dat door het gebruik van blauw licht, het circadiane ritme kan worden gereset en slaaphormoon melatonine kan worden onderdrukt met een lagere lichtsterkte dan bij het gebruik van wit licht.

Daarom gebruikt AYO blauw-turquoise 470-475 nm licht met een uitstraling van 250 uW/cm2. Het is de best mogelijke golflengte voor het optimaliseren van het dagnachtritme.


Door het meest werkzame deel van zichtbaar licht te gebruiken, blauw-turquoise dus, volstaat een lagere lichtintensiteit. Daarom is de AYOlite met 135 lux vele malen minder fel dan een daglichtlamp van 10.000 lux, maar net zo effectief.

 

Hoe weet ik of de lichttherapiebril past? Kan ik mijn bril ophouden tijdens de lichttherapie?

De AYOlite is gemaakt volgens het principe ‘one size fits all’. Iedereen kan profiteren van de voordelen van lichttherapie met deze lichtbril dankzij de flexibele pootjes, de verstelbare neus en het lichte gewicht.


Door de verstelbare neussteun is de AYOlite prima te gebruiken terwijl je je gewone bril draagt. Plaats de AYOlite boven je bril, ongeveer ter hoogte van je wenkbrauwen, zodat het blauwe licht over je ogen schijnt.


Heb ik een telefoon of app nodig om de AYOlite te gebruiken?

Nee, je hebt geen smartphone of app nodig bij het gebruik van de AYOlite lichttherapiebril. Met de adviezen in de handleiding en de informatie in de blogs over lichttherapie op deze website kan je het door jou gewenste effect bereiken.

Voor gratis en persoonlijk advies kan je contact opnemen via info@woordenwelzijn.nl. Graag geef ik je per email of telefoon advies op maat.


Wat zijn de voordelen van de AYOlite lichttherapiebril?

AYOlite lichttherapie kent vele voordelen. Graag geef ik je hier de belangrijkste pluspunten op een rijtje:

  • Wetenschappelijk bewezen gunstig effect op de slaap en stemming

  • Groot gemak en comfort in het dagelijks gebruik

  • Te gebruiken in combinatie met een bril op sterkte

  • Lichtgewicht en strak design

  • Als beste getest in vergelijking met andere merken lichtbrillen


Twijfel je nog tussen een lichttherapiebril en een daglichtlamp? Het grote voordeel van een lichtbril, zoals de AYOlite, is het grote gebruiksgemak en comfort tijdens de sessie. Doordat de bril draagbaar is en met het blauwe licht veel minder fel is deze prettig en praktisch in het gebruik.

Lees meer over de vergelijking tussen de lichttherapiebril en de daglichtlamp in de blog ‘Lichttherapie: lichtapparaten vergelijken’.  


Waarom ervaar ik verschil in energie tussen zomer en winter?

Veel mensen ervaren dit verschil: meer energie in de zomer en minder in de winter. Gemiddeld genomen slapen we in de winter ook langer dan in de zomer.

Licht is een hele belangrijke factor voor ons energieniveau. Licht is hèt signaal voor het lichaam om wakker en alert te worden en om onze biologische klok op af te stemmen.


Tijdens de donkere tijd van het jaar hebben we minder uren licht per dag, maar ook de lichtintensiteit is in deze periode minder dan in de lente en zomer. Hierdoor kan het makkelijk gebeuren dat je in de herfst en winter te weinig in fel daglicht bent. Dit heeft gevolgen voor je welzijn en diverse processen in het lichaam.


Al met al hebben veel mensen in de herfst en winter minder energie en soms ook serieus depressieve klachten, een slechtere stemming en een minder goede slaap. Lees ook de blog over de herfst dip.


Helpt lichttherapie bij de aanmaak van vitamine D?

Nee, lichttherapie werkt niet op de vitamine D productie. Voor de aanmaak van vitamine D via de huid is UVB-licht nodig. De AYOlite lichttherapiebril gebruikt uitsluitend zichtbaar blauw licht. Hierdoor heeft deze lichttherapie geen invloed op het vitamine D level. Bij een tekort aan vitamine D is het daarom verstandig dit aan te vullen door een supplement te gebruiken.


Is het zinvol lichttherapie en een vitamine D supplement te combineren?

Ja, lichttherapie en vitamine D kunnen elkaar goed aanvullen.

Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met een verhoogd risico op een (winter-) depressie. Ook is er een duidelijk verband tussen een te laag vitamine D gehalte en slaapproblemen. In deze situatie is het nemen van een vitamine D supplement geïndiceerd. Ook is lichttherapie bij zowel slaapproblemen als (winter-)depressie een zinvolle, natuurlijke en effectieve behandeling.


Lichtbril kopen

De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.


Heb je nog vragen over lichttherapie die in deze blog niet beantwoord zijn? Of wil je graag gratis een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek? Neem gerust contact met mij op via info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page