In Exodus 16 lezen we hoe de Israëlieten tegen Mozes en Aaron mopperden. Er is weinig te eten en ze verlangen naar het brood en vlees wat ze in Egypte aten. God geeft hen vervolgens het manna en de kwartels. In Numeri 11 wordt er weer gemopperd over eten. “Wij denken terug aan de vis die wij in Egypte voor niets aten, aan de komkommers, de watermeloenen, de prei, de uien en de knoflook.” Numeri 11:5.
Lookfamilie
De laatste drie groenten: de prei, (diverse soorten) uien en knoflook, behoren tot de lookfamilie (Alliaceae). Ook sjalotten, daslook en bieslook horen hierbij. Lookgewassen zijn enorme smaakmakers en is dan ook voor vele gerechten een van de ingrediënten. Het is dus niet vreemd dat de Israëlieten en de vreemdelingen die in hun midden verkeerden ernaar verlangden.
Deze kruiden of groenten zitten ook nog eens boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus zijn ze ook goed voor de gezondheid. Binnen deze groep is knoflook wel de koning als het gaat om gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk onderzocht zijn.
Gezondheidsvoordelen
Knoflook is klinisch onderzocht voor diverse doeleinden, waaronder de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk), een verhoogd cholesterol, verkoudheid, het voorkomen van aderverkalking en het ontwikkelen van tumoren (kanker). Onderzoeken laten bij het gebruik van knoflook een significante, maar lichte verlaging van het cholesterol en de bloedstolling zien. Uit sommige onderzoeken blijkt ook een daling van de bloeddruk.
Het eten van veel knoflook en andere groenten uit de lookfamilie kan het risico op (maag- en darm-) kanker verlagen.
Beschikbare publicaties wijzen op mogelijke antimicrobiële eigenschappen van knoflook. Het kan helpen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het meest beroemde stofje in knoflook is allicine. Uit een van de onderzoeken blijkt dat het nemen van een allicine het aantal keren dat iemand verkouden wordt en de duur van een verkoudheid verkleint, doordat het het immuunsysteem ondersteunt.
Allicine
Knoflookteentjes bevatten het stofje alliïne. Andere leden van de lookfamilie hebben ook alliïne, maar minder veel. Zodra het teentje beschadigd raakt, gaat het enzym allinase aan de slag. Dit enzym zet de alliïne om in het werkzame allicine. Het verwijderen van het schilletje begint dit proces al een klein beetje. Het snijden of, nog beter, het persen van knoflooktenen start deze omzetting pas goed. Het veranderen van alliïne naar allicine duurt even, dus laat de knoflook na het kleinmaken nog even op de snijplank liggen.
Verhitting maken het enzym allinase en de allicine onwerkzaam. Dus als je optimaal gebruik wilt maken van de allicine kan je de gesneden of geperste knoflook het best rauw eten of vlak voor het opdienen aan een gerecht toevoegen. Gebakken of gepofte knoflook bevat dan door de verhitting geen antimicrobiële eigenschappen meer, maar heeft nog genoeg goede stofjes om het gezond te noemen.
Supplement
Bij sommige mensen valt rauwe knoflook te zwaar op de maag. Soms helpt het dan om het samen met een maaltijd te eten. Een andere optie is om een knoflook supplement met allicine te nemen. De capsule is resistent tegen maagsap, waardoor het stofje pas in de darmen actief wordt. Bijkomend voordeel is dat je met een supplement geen last hebt van de beruchte knoflookgeur.
Comments