top of page
Foto van schrijverMarjorie

Bosbaden voor je gezondheid

Loop het bos in, kijk om je heen, luister naar de rust en adem de frisse lucht.


De makkelijke en goedkope therapie om de stress van je af te laten glijden en je welzijn te verbeteren. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt echt!


Bosbaden voor je gezondheid

De theorie

De therapie waar het hier over gaat, is bosbaden. Deze remedie om je (mentaal) beter te voelen door de natuur in te gaan, wordt al eeuwen lang gedaan, maar de laatste jaren komt er weer meer aandacht voor.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont nu in stedelijke gebieden. Tokyo, de hoofdstad van Japan, is de op één na grootste metropool ter wereld. Hier ontstond in 1982 bosbaden om mensen te stimuleren vaker de natuur in te gaan om te wandelen. In de jaren daarna groeide het bosbaden uit tot een therapie en verspreidde zich naar andere landen. Nu is het in een groot deel van de wereld populair.


Een van mijn favoriete schrijfsters, Ellen White, noemde de voordelen van het buitenleven en bomen toen ze in 1905 dit schreef: "Hoe weldadig zijn de rust en de vrijheid van het land voor de zieken. ... Hoe gretig keren ze zich naar de natuur! Hoe blij zouden zij zijn om in de openlucht te zitten, te genieten van de zon en om de geur van bomen en bloemen inademen! Er zijn levengevende eigenschappen in de balsem van de den, in de geur van de ceder en de spar en andere bomen hebben ook gezond makende eigenschappen." [1]

Wijsheden van ruim 100 jaar geleden, maar nog zo fris als een groen blaadje. Wat zij zegt, wordt nu ondersteund door de wetenschap van vandaag.


Er is namelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van bosbaden op de gezondheid. De resultaten van deze onderzoeken zijn indrukwekkend. Het nemen van een bosbad heeft onder meer de volgende effecten:

  • het verhoogt het aantal en de activiteit van natural killer cellen. Dit zijn een specifiek soort witte bloedcellen en ze zijn onderdeel van het immuunsysteem. Hun taak is geïnfecteerde cellen en kankercellen te vernietigen;

  • het verlaagt de bloeddruk en de hartslag en heeft een preventieve werking tegen hoge bloeddruk en hartaandoeningen;

  • het stimuleert het rust- en herstelsysteem en kalmeert het vecht/vluchtsysteem. Met andere woorden: het brengt het autonome zenuwstelsel in balans;

  • het vermindert stresshormonen, zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol;

  • het verlaagt de scores voor angst, depressie, boosheid, vermoeidheid en verwarring;

  • het verbetert de slaap. [2]


Al deze bevindingen wijzen erop dat rustig wandelen in het bos een zegen is voor je welzijn.


Hoe werkt bosbaden?

Bosbaden is Gods schepping ervaren met lichaam en geest. Het effect van een bosbad komt tot je door in de natuur te zijn en je zintuigen open te stellen. Het is het geheel dat de positieve inwerking op je gezondheid geeft.


Natuurschoon

Bij het bosbaden ben je buiten in beweging, maar de focus ligt niet op de sportieve prestatie. Toch kan een bezoek aan de natuur bijdragen aan je vitaliteit. Wanneer je vitaal bent, ervaar je een gevoel van enthousiasme, levendigheid en fysieke en mentale energie.

Alleen al van het zien van mooie natuurtaferelen op een foto geeft een toename van de subjective vitaliteit. Het zelf buiten zijn, wordt in verband gebracht met meer vitaliteit, door de aanwezigheid van natuurlijke elementen. [3]


Frisse lucht

De heerlijke geur van het bos is een belangrijk onderdeel van de therapie. Bomen stoten meerdere stoffen uit, waaronder fytonciden. De bomen gebruiken ze om insecten, bacteriën en ziekten te ontmoedigen. Door de fytonciden uit te stoten, hult onder meer de eikenboom en de den zichzelf in een beschermende atmosfeer waar wij ook van kunnen genieten. Deze stoffen hebben eigenschappen hebben die ontspanning opwekken en mentale vermoeidheid onderdrukken. Prestaties en de stemming kunnen ook verbeteren door de lucht in bosrijke gebieden diep in te ademen. [4]


Een ander onderdeel van de frisse lucht in het bos zijn de negatieve ionen. Dat klinkt niet positief, maar dat is het wel. Negatieve ionen in de lucht zijn goed. Na een flinke (onweers-)bui, aan het strand, bij een waterval of midden in een bos zijn veel moleculen of atomen met een negatieve lading in de lucht. Deze vangen de positieve ionen weg. De lucht is dan schoner.


Zintuigen

Adem die gezonde boslucht diep in en neem de geuren van bloemen en bomen in je op. Kneus een geurig kruid en ruik eraan tijdens je wandeling. Geef je ogen en oren ook goed de kost als je in het bos bent. Kijk naar de details van de kleine bloemetjes in het gras, naar de hoge boomtoppen en alles er tussenin. Luister naar het ruisen van de wind door de bomen, het zingen van de vogels en het kabbelen van het beekje. Leg je handen op een grote boom en voel de structuur van de boomschors.


Gods tweede boek

De Bijbel is het Woord van God, de natuur wordt het tweede boek van God genoemd. Tijdens Zijn leven op aarde bracht Jezus veel tijd door in de natuur. Om tot rust te komen en te bidden tot Zijn hemelse Vader. Zijn lessen werden ook vaak in de openlucht gehouden. Jezus gebruikte dan elementen uit Zijn schepping om geestelijke waarheden over te brengen. Later zouden deze lessen terug worden gebracht in de herinnering van Zijn toehoorders door de dingen in de natuur.

Op deze manier mogen we ook kijken naar het bos. Overal zie je symbolen en beelden van God, Zijn karakter en eeuwige waarheden: Zijn aanwezigheid, creativiteit, grootsheid, wijsheid, liefde, zorg, voorziening en eeuwige beloften. Welke geestelijke lessen heeft de Heere je te zeggen door de dingen die je ziet, hoort, voelt tijdens het bosbaden?


Ga eropuit

Bij jou in de buurt is vast ook een groen bos. Wacht niet langer, maak een plan om het te bezoeken en verbeter je welzijn. Zet je telefoon op stil en neem de tijd om van het bosbaden te genieten met al je zintuigen. Ervaar de goede effecten op je lichaam en geest. De mooie herinneringen aan het bos zullen je stimuleren om zo vaak mogelijk terug te gaan.



Bronnen

[1] 'De weg tot gezondheid', hoofdstuk 19, Ellen White

[2] Effects of forest environment (Shinrin-yoku/Forest bathing) on health promotion and disease prevention -the Establishment of "Forest Medicine": https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36328581/

[3] Vitalizing effects of being outdoors and in nature. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494409000838?via%3Dihub

[4] Forest Volatile Organic Compounds and Their Effects on Human Health: A State-of-the-Art Review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32906736/



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page